Light table ... δια χειρός Ευγενίας!

4:31 μ.μ.

Η αγαπημένη μου Ευγενία γράφει... :) 


"Αν με ρωτούσες πριν 4 χρόνια τι ξέρω για: WaldorfReggio Emilia και Montessori θα σου έλεγα με περισσή βεβαιότητα ότι πρόκειται για γερμανό μουσικοσυνθέτη, ιταλίδα γλύπτρια και ισπανίδα τενίστρια. Σήμερα μαμά 2 πλέον παιδιών (3,5 ετών και 2 ετών) ξέρω λίγο καλύτερα… όχι καλά αλλά προσπαθώ… προσπαθώ να ενημερώνομαι για θέματα παιδαγωγικής, ψυχολογίας κ δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. Δεν είμαι φανατική οπαδός καμίας συγκεκριμένης φιλοσοφίας πρώτα από όλα γιατί δεν έχω το θεωρητικό υπόβαθρο να υποστηρίξω και να σου πω δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Δεν είμαι δασκάλα, άνθρωπος των τεχνών, φιλόσοφος ή ψυχολόγος. Είμαι απλά μία μαμά και θέλω τα παιδιά μου να περνάνε καλά την ώρα που έχουμε στην διάθεσή μας. Για αυτή την ώρα λοιπόν της ημέρας που είμαστε οι 3 μας, ψάχνω με μανία να βρω στο διαδίκτυο καινούρια πραγματάκια που θα τους αρέσουν, θα τα διασκεδάσουν, θα τους κεντρίσουν την περιέργεια, θα τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις κλίσεις τους.


Αν μου ζητήσεις να ξεχωρίσω ποιες δραστηριότητες τους ταιριάζουν περισσότερο θα σου πω ότι τα μάτια τους γελάνε με 2 πράγματα 1) απλά πειράματα φυσικής και χημείας (θα το αναλύσουμε μία άλλη φορά) και 2) παιχνίδι με φακούς και σκιές. Και κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στο Light Table.

Τι είναι το light table; Είναι αυτό που λέει και το όνομά του, ένα τραπέζι με φως κρυμμένο στο εσωτερικό του… Χρησιμοποιείται πολύ στα εξωτερικά, τόσο στα σπίτια όσο και στα σχολεία, εντάσσεται σε πολλές παιδαγωγικές κουλτούρες αν και θεωρείται παιδί της Reggio Emilia. Τι μπορείς να κάνεις με αυτό? Άπειρα πράγματα, οι δυνατότητες είναι ανεξάντλητες και τα παιδιά κυριολεκτικά σε οδηγούν. Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια αλλά μην περιορίσετε το μυαλό σας είναι κρίμα: μπορείς να δουλέψεις με Pattern blocks (δες φωτό 2), να παρατηρήσεις τα νεύρα ενός φύλλου, να ζωγραφίσεις suncatchers, να «γράψεις» σε άμμο διακόσμησης, να ζωγραφίσεις με μπογιές, να κάνεις το πιο εντυπωσιακό milk color explosion που έχεις φανταστεί, να κάνεις «ξεπατικοσούρες»…  Αγαπημένα υλικά: ότι διαπερνά το φως. Αν μπεις στο τρυπάκι, μεταμορφώνεσαι σε ρακοσυλλέκτη πλαστικών διάφανων αντικειμένων.

Είναι αρκετά ακριβό για να το αγοράσεις έτοιμο (τουλάχιστον 120 ευρώ + μεγάλα μεταφορικά) για αυτό και θα βρεις αρκετές diy λύσεις. Αν όλα τα παραπάνω σου ακούγονται ενδιαφέροντα προτείνω τα εξής 2 βήματα:

Βήμα πρώτο: Δοκίμασε την φθηνή λύση ενός diy light box (δες φωτό 1). Θες ένα μεγάλο κουτί, λίγα φύλλα ριζόχαρτου για να καλύψεις το καπάκι, αλουμινόχαρτο για τον πάτο του κουτιού προκειμένου να περιορίσεις την θερμότητα και μία σειρά από χριστουγεννιάτικα φώτα.

Βήμα δεύτερο: Αν το κουτί αρχίζει να υπερθερμαίνεται λόγω χρήσης σημαίνει ότι το βήμα πρώτο είχε επιτυχία, με άλλα λόγια τα παιδιά χαίρονται με την δραστηριότητα αυτή και μάλλον ήρθε η ώρα να προχωρήσεις σε μία πιο «μόνιμη» λύση. Έψαξα πολύ για να βρω κάτι που να ικανοποιεί τα γούστα μου και να αντέχει η τσέπη μου. Και κατέληξα με το ακόλουθο IKEA hack, το οποίο όμως άλλαξα σε κάποια υλικά ή μάλλον… το μόνο που κράτησα είναι το τραπεζάκι!


Τα δικά μου βήματα κατασκευής:
1)Αγόρασα το τραπεζάκι LATT του ΙΚΕΑ (κόστος 26 ευρώ)
2)Πήρα το «καπάκι» του τραπεζιού, πήγα σε ένα τζαμά και ζήτησα να μου κόψει ένα πλεξιγκλας στις συγκεκριμένες διαστάσεις χρώματος «γαλακτερό». Ζήτα με όση ευγένεια διαθέτεις να σου κάνει και τα κοψίματα στις γωνίες γιατί είναι μπελάς να το κάνεις μόνος στο σπίτι. (κόστος 20 ευρώ)
3)Αγόρασα μία φωτιστική ταινία LED (την πουλάνε με το μέτρο και χρειάστηκα 3 μέτρα), ένα μετασχηματιστή και καλώδιο όσα μέτρα θες. (κόστος 42 ευρώ)

Ο μπαμπάς ανέλαβε την ηλεκτρολογική υποστήριξη. Στήσαμε το τραπεζάκι σύμφωνα με τις οδηγίες μόνο που για καπάκι βάλαμε το πλέξι, κολλήσαμε την αυτοκόλλητη φωτιστική ταινία στο εσωτερικό πλαίσιο του τραπεζιού, και «κουμπώσαμε» το καπάκι του τραπεζιού στο κάτω μέρος (προσοχή ο μετασχηματιστής να είναι έξω από το κουτί, εμείς τον βιδώσαμε στο κάτω καπάκι). Αντί για βίδες όπως λέει το hack χρησιμοποιήσαμε 4 «γωνίες» που είχαμε και οι οποίες κανονικά χρησιμοποιούνται σε βιβλιοθήκες/ ντουλάπια κτλ ΙΚΕΑ για στήριξη στον τοίχο.

Καλή διασκέδαση
Ευγενία"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 σχόλια

  1. Χα χα κανονικά και εμένα το ίδιο!! Μιλάω για τα ονόματα, μόνο την Μοντεσόρι γνώριζα από σπόντα!! Πολύ έξυπνη ιδέα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών!! Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακούμε πλέον πολλά ονόματα και πολλές θεωρίες. στην πράξη όμως αυτό που μετράει είναι να περνάνε καλά τα παιδιά. φιλια Αθηνούλα. ευχαριστώ για το σχόλιο!

      Διαγραφή
  2. Τώρα αν πω τι μου ήρθε στο μυαλό μόλις διάβασα το Waldorf θα με κράξετε. Gossip Girl...
    Τέλειο το τραπεζάκι αλλά σίγουρα τα δικά μου ταλιμπανάκια θα το κάνανε φύλλο και φτερό στη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα! δεν έχεις άδικο για το όνομα! όσο για τα παιδακια σου Μαιρη θα σε εκπλήξουν νομίζω! το light table σε καθηλώνει! φιλιά πολλά! :)

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος12/3/15 10:02

    Καλημέρα και από την Ευγενία! Μαρία, δεν θα πάθει τίποτα, το πλέξι είναι σίγουρα πιο γερό από ότι το φύλλο ξύλου που έχει το τραπεζάκι κανονικά. Εμείς πλέον το έχουμε στην ημερήσια διάταξη παιχνιδιού και το χρησιμοποιούμε για τα πάντα. Νομίζω ότι έχει μία μαγική αύρα που οξύνει τις αισθήσεις και τα κάνει όλα πιο εντυπωσιακά. Εχθές πχ βάλαμε καθρέπτες και στήσανε τα Lego τους μπροστά απο τους καθρέπτες... για πρώτη φορά νομίζω ο γιος μου κατάλαβε την έννοια του αντικατοπτρισμού, παρόλο που μπροστά από καθρέφτες παίζουμε από πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευγενία περιμένουμε την επόμενη σου ανάρτηση! :) ευχαριστουμε για τις διευκρινίσεις ♥ :) και κυρίως για τις πρόσθετες δυνατοτητες που μας αναφέρεις!!

      Διαγραφή

Αναγνώστες

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *