"Μαμά είδα κακό όνειρο...!"

5:01 μ.μ.


Οι εφιάλτες - όνειρα που προκαλούν τρόμο στα παιδιά, ξεκινάνε συνήθως μετά τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής τους και φτάνουν στο μέγιστο τους σημείο μεταξύ 4 και 6 ετών. Οι συνήθεις ώρες εμφάνισης των «κακών» ονείρων είναι μεταξύ 4 και 6 π.μ. και η συχνότητα τους διαφέρει από παιδί σε παιδί. Ένας κοινός εφιάλτης στα παιδιά είναι ότι τα κηνυγάνε τρομακτικοί άνθρωποι ή ζώα. Οι εφιάλτες που βλέπει ένα παιδί πολλές φορές σχετίζονται με άγχος (αλλάγη περιβάλλοντος, φόβος αποχωρισμού κλπ), κούραση, πυρετό, τραυματικό γεγονός.

Τι κάνουμε όταν το παιδί ξυπνήσει τρομαγμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Πηγαίνουμε κοντά του και το καθησυχάζουμε με ήρεμη φωνή και μία αγκαλιά.
Αποφεύγουμε φράσεις του τύπου «ήταν ένα απλό όνειρο».
Καθόμαστε δίπλα στο παιδί μέχρι να το πάρει ο ύπνος, δίνοντας του πιθανά κάτι που αγαπάει πολύ και το νοιώθει ασφαλές όπως το αγαπημένο του κουκλάκι είτε ηρεμώντας το διαβάζοντας του το αγαπημένο του παραμύθι.
Το δωμάτιο θα πρέπει να παραμείνει με χαμηλό φωτισμό.
Αποφύγετε να πάρετε το παιδί στο κρεβάτι σας.  
Την επόμενη μέρα θα μπορούσατε να συζητήσετε μαζί με το παιδί σας το όνειρο του. Έχει δείξει ότι το να ζητήσετε απο το παιδί να ζωγραφίσει κάτι σχετικό με τον εφιάλτη ή να γίνει «παίξιμο ρόλων» αντίστοιχων με αυτών του ονείρου, βοηθάει το παιδί να εκτονώσει την αρνητική ενέργεια του εφιάλτη του. Επιπλέον, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα «θετικό» κλίμα πριν τον ύπνο, π.χ. με ένα χαλαρωτικό μπάνιο του παιδιού.

Τα ευχάριστα ή δυσάρεστα όνειρα ενός παιδιού είναι φυσιολογικά. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην αγνοούμε τα μηνύματα που πιθανά δίνουν. Τα όνειρα πολλές φορές μας δείχνουν συναισθήματα του παιδιού ή ανησυχίες που διαφορετικά δεν θα είχαμε αντιληφθεί.
Τέλος, σε περίπτωση όπου οι εφιάλτες επιμείνουν θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.
*οι εφιάλτες διαφέρουν από τον νυχτερινό τρόμο για τον οποίο  τα παιδιά δε θυμούνται τίποτα την επόμενη μέρα, διαρκεί συνήθως 15'-30', χαρακτηρίζεται από έντονο τρόμο και έλλειψη συνειδητότητας και εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες 3-6 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

0 σχόλια

Αναγνώστες

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *